Bez czekolady ani rusz


Autor: kulinarneciekawostki
27 stycznia 2016, 11:38

Czekolada jest jednym z tych produktów, bez których trudno byłoby mi się obejść. I trudno też byłoby ją czymkolwiek zastąpić. A sama czekolada ma niezwykle ciekawą historię oraz sposób produkcji. Ja z kolei jestem ciekawa, ilu z was zastanawiało się, jak ona w ogóle powstaje ?

Zacząć trzeba od tego, że do wyrobu czekolady potrzebne są nasiona kakaowca. Kakaowiec to drzewo, na którym rośnie coś w rodzaju cukinii. W niej schowane są nasiona. Czekoladę Europejczycy poznali dopiero po powrocie Kolumba z Ameryki, bo właśnie tam zaczęto ją produkować. Jednak na samym początku Indianie nie zbierali nasion, a jedynie miąższ z owoców kakaowca. Po pewnym czasie dopiero zauważyli, że można z nich zrobić coś dobrego. 

Naturalna czekolada jest oczywiście dużo bardziej gorzka. Jeśli zmielilibyśmy nasiona, nie dodając w ogóle cukru, to nie wiem, czy dałoby się to zjeść. Ostatnio próbowała surowych ziaren kakaowca w czekoladzie i jest to dość gorzki przysmak, aczkolwiek da się zjeść. Być może to też wyjaśnia, dlaczego Indianie przygotowywali czekoladę doprawioną ostrymi przyprawami. 

Dziś - niestety - często czekolada nie ma wiele wspólnego z tą naturalną. A jaka jest naturalna ? Po prostu zmielone ziarna z dodatkiem cukru. Kiedy mieli się ziarna, powstaje również masło kakaowe i to ono powinno być w czekoladzie. Niestety taka czekolada jest dość droga. Ale na pewno warto jej spróbowac i poczuć, jak powinna smakować przwdziwa czekolada. 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz