Archiwum 15 stycznia 2016


Olej i oliwa - zawrót głowy.
Autor: kulinarneciekawostki
15 stycznia 2016, 16:33

Ostatnie lata przyniosły niezwykły wysyp ciekawych olejów. Jest ich naprawdę niezliczona ilość, a niektóre naprawdę bardzo egzotyczne. Mam wrażenie, że jeśli cos ma pestkę lub nasionko, można z niego zrobić olej. Oto kilka najciekawszych rodzajów;

- olej z czarnuszki - doskonały do sałatek. Zaczynam od niego, ponieważ czarnuszka jest niezwykle drobniutka. Wyciśnięcie z niej oleju, jak dla mnie, jest prawdziwym mistrzostwem ;)

-olej lniany - także świetnie nadaje się do sałatki. Składowo trochę przypomina mięso ryb, ponieważ zawiera bardzo dużo kwasów omega 3.

- olej z orzechów włoskich - także do spożycia tylko na zimno. Aromat orzechowy można wykorzystać;

- olej z pestek winogron - też stosunkowo dobrze nam znany, również wykorzystuje się go tylko w formie zimej.

Oprócz olejów, które - można by powiedzieć - są raczej dodatkami, istnieje także grupa tych, na których doskonale nam się smaży. Generalnie, im olej zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej się na nim smaży. Jednak - to nie jest zbyt zdrowy tłuszcz dla naszego ciała. Następne w kolejce, jeśli chodzi o sprawdzanie się w smażeniu, są jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znacznie zdrowsze i całkiem dobrze się na nich smaży. Takim olejem jest na przykład rzepakowy, kiedyś pozbawiony dobrego imienia, dziś znowu wraca do łask. Ale nie jest on dla nas żadną nowością. Natomiast ciekawostką warto wypróbowania w czasie smażenia, są te oleje:

- ryżowy - zupełnie mi nieznany, więc nie jestem w stanie trochę więcej o nim napisać;

- kokosowy - genialnie sie na nim smaży, trochę przypomina smalec, ale ma o wiele zdrowszy skład. Jeśli wybierzemy taki tłoczony na zimno, nierafinowany, to spokojnie możemy go używać również do smarowania ciała.